4000 ton extra in 2020
Vandaag door René Veerman van Espol Plastics een presentatie gehouden tijdens het Interprovinciaal Overleg. Het thema van het IPO Jaarcongres 2019 in Groningen is ‘Economie van de toekomst’.
De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe. In het Nationale Grondstoffenakkoord staan afspraken om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. In Flevoland hebben we de ambitie om grondstoffenleverancier te zijn voor de circulaire economie. Er wordt gewerkt aan verschillende keteninitiatieven op het gebied van groene grondstoffen en gebruikte materialen.
In workshops voeren we het gesprek over de uitdagingen van de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Circulaire initiatieven kennen vele vraagstukken op het gebied van onder andere wet- en regelgeving, financiering en netwerkvorming – waar liggen de uitdagingen?
Na de presentatie voor gedeputeerden milieu en duurzaamheid uit alle provincies volgden interessante discussies o.a. over de vraag wie het voortouw moet nemen.
De ‘markt’, de Rijksoverheid of is een circulaire economie de grootste uitdaging ooit en vergt dat samenwerking tussen ‘markt’ , ‘inwoner’ en ‘overheid’ ?
Espol Plastics slaat de handen ineen met Gemeente Lelystad, Provincie Flevoland en diverse recyclingbedrijven waaronder de vakmensen van Kras Recycling Volendam/Almere.
We bundelen kennis en gezamenlijk maken we vaart met hergebruik van kunststof afvalstromen met als doelstelling de gehele kunststof afvalstroom te verwerken in nieuwe producten.
Afval bestaat niet. We zien het als herbruikbare grondstof.
De plannen die Espol Plastics heeft voorgelegd aan Provincie Flevoland en Provincie Overijssel moeten er in resulteren dat vanaf begin komend jaar al minimaal 2000 ton groeiend naar 4000 ton in de tweede helft 2020 aan reststromen kunststof ( voorheen afval) EXTRA verwerkt worden in onze spuitgietfabriek.