Espol Plastics BV.

0320 26 11 23

Matrijzen voor spuitgietproducten

Matrijzen zijn essentieel om kunststofproducten te maken door middel van een spuitgietproces. Deze methode staat ook wel bekend als injection moulding. De spuitgietmatrijs of mal bepaalt hoe het uiteindelijke product eruit komt te zien. Spuitgieten is dan ook een zeer veelzijdige productiemethode.

 • Meer dan 50 jaar ervaring
 • 24/7 productieomgeving
 • Eindeloos veel mogelijkheden

Of vraag direct een gratis offerte aan.

Wat zijn matrijzen?

Een spuitgietmatrijs is een uit een spuitzijde en uitwerpzijde opgebouwde gietvorm. Deze delen noemen we ook wel de voor- en achtermatrijs. Aan de binnenzijde zijn in de beide helften holtes itgespaard die de vorm van het uiteindelijke product hebben. De twee gietvormen worden op elkaar bevestigd, waarna in de binnenin ontstane ruimte thermoplastisch kunststof wordt gespoten. Dit spuitgieten gebeurt onder hoge druk, zodat de vloeibare kunststof zich door de gehele mal verspreidt. Eenmaal uitgehard heeft uw kunststofproduct dus de door u gewenste vormgeving.

Het maken van het product gebeurt door de kunststof op hoge temperaturen te smelten. Vervolgens wordt dit door het aanspuitkanaal naar de gietvorm getransporteerd, waar het de vorm van het eindproduct aanneemt en afkoelt. De lucht in de holtes wordt door de kunststof opgedreven en ontsnapt via de ontluchtingskanalen die in de mal zijn aangebracht. Om het stollingsproces te versnellen, bevinden zich in de wanden van spuitgietmatrijzen koelkanalen waar water doorheen stroomt. Tijdens het afkoelen krimpt de kunststof, waardoor het uiteindelijke product wat kleiner is dan de gietvorm.

Diverse matrijzen en aanspuitingen mogelijk

Bij de ontwikkeling van de matrijs zijn veel verschillende mogelijkheden. Het ontwerp van uw matrijs beïnvloedt echter ook de productiesnelheid en kwaliteit van het kunststofproduct. Andere zaken die meespelen bij de ontwikkeling van een spuitgietmatrijs zijn de afmeting, hoe complex het ontwerp van de mal is en het feit dat het maken van gietvormen maatwerk is, waarbij speciale gereedschappen vereist zijn.

Spuitgietmatrijzen zijn beschikbaar in allerlei soorten en varianten. U heeft de keuze uit onder meer:

 • hotrunner-matrijzen
 • etage-matrijzen
 • twee-platen matrijzen
 • drie-platen matrijzen
 • insulated-runner-matrijzen

Daarnaast bestaan er verschillende soorten aanspuitingen. De aanspuiting is de manier waarop de thermoplastische kunststof in de matrijs wordt geïnjecteerd. Veel gebruikte aanspuitmethodes zijn:

 • hotrunner-aanspuiting
 • film-aanspuiting
 • tunnel- of duikboot-aanspuiting
 • pinpoint-aanspuiting
 • kegel-aanspuiting
 • vaste aanspuiting

Matrijsontwikkeling bij Espol Plastics

Espol Plastics is een gewaardeerde partner voor bedrijven die spuitgietmatrijzen willen laten ontwikkelen. Met ons kiest u voor een vakspecialist met tientallen jaren ervaring. Daardoor beschikken we over de expertise om u van een hoogwaardig advies te voorzien in de ontwikkeling van uw product.

Onze productieafdeling werkt met de modernste spuitgietmachines en draait 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. U kunt op ons rekenen bij het adviseren van het ontwerp- en ontwikkelingsproces van matrijzen. We begeleiden u tijdens het gehele traject, zodat uw kunststofproducten aan hoge eisen voldoen. Tegelijkertijd zien we er ook op toe dat de kosten van spuitgieten voor u zo laag mogelijk blijven.

Duurzaamheid staat voorop

Bij het fabriceren van kunststofproducten, hecht Espol Plastics grote waarde aan duurzaamheid. Om een circulaire productie te bevorderen waarbij milieuvriendelijke oplossingen centraal staan, maken we onder andere zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede kunststoffen. Dit, samen met onze keuze voor lokale productie, draagt bij aan het verlagen van onze ecologische voetafdruk en de impact op leefomgeving en milieu.

Offerte voor matrijs of meer informatie aanvragen

Voor advies over de ontwikkeling van een spuitgietmatrijs of het laten creëren van kunststofproducten door middel van spuitgieten, kunt u vrijblijvend contact opnemen met Espol Plastics. Laat ons weten wat uw wensen zijn, we informeren u graag over onze werkwijze en de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over spuitgietmatrijzen

Uit welk materiaal bestaat een matrijs?

Er zijn verschillende materialen waar een matrijs uit gemaakt kan worden, variërend van aluminium tot gehard staal. Dit is afhankelijk van factoren, zoals beoogde oplage, korte serie- of continue productie en inzet van de matrijs. Voor bijvoorbeeld korte, snelle serieproductie is aluminium de beste keuze. Als de matrijs continue doordraait, is gehard staal het meest geschikt.

Hoelang gaan matrijzen mee?

Afhankelijk van de staalsoort en de kwaliteit kunnen er met een enkele matrijs tot wel 250.000 producten worden gemaakt.

Wat is het verschil tussen enkelvoudige en meervoudige spuitgietmatrijzen?

Een enkelvoudige mal produceert per spuitcyclus slechts één artikel. Een meervoudige matrijs is voorzien van meerdere gietvormen en levert dus meerdere kunststofproducten tegelijk af.